vineri, 12 februarie 2010

Seara filmului documentar la I.C.R.

Un documentar interesant este proiectat azi la Institutul Cultural Român, intitulat "Reconstrucţia" în regia Irene Lusztig la ora 18:00

Intrarea este liberă.

Subiectul documentarului, face referire la marele jaf din 1959 de la Banca Naţională a României, la care au participat 6 persoane. Suma sustrasă de cei șase, ar fi astăzi echivalentul a unui milion de dolari. Ceea ce a intrigat la momentul resectiv pe toată lumea, a fost identitatea lor. Nu erau nici gangsteri cu cazier, ci făceau parte din "elita" cultural-politică a epocii. Una din cele șase persoane - Monica Sevianu, este bunica regizoarei.


"...Cei acuzaţi în 1959 de jaf au fost Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor Sevianu, Monica Sevianu, Saşa Muşat şi Haralambrie Obedeanu.
Alexandru Ioanid era cumnatul ministrului de interne Alexandru Drăghici. Până cu câteva luni înaintea jafului, Ioanid fusese şeful serviciului de criminalistică al miliţiei. În august ‘59 a fost mutat la Ministerul Comerţului.
Paul Ioanid fratele său în vârstă de 35 de ani, era şeful catedrei de studii aviatice la Academia Militară. A studiat în Rusia cu Tupolev şi Antonov. Participase ca reprezentant al României la programul spaţial secret al Rusiei. El a fost arestat chiar la întoarcerea de la Moscova.
Igor Sevianu era inginer de aviaţie renumit pentru misiunile sale de sabotaj în cel de al doilea război mondial. Sevianu a participat la luptele de stradă care au grăbit retragerea germanilor din Bucureşti în august 1944 şi mai apoi a lucrat pentru departamentul aviatic al Ministerului de Interne.
Soţia sa Monica Sevianu petrecuse trei ani în Israel cu primul ei soţ, iar la întoarcerea în România în 1948 s-a căsătorit cu Igor.
Saşa Muşat a fost lider al tinerilor social democraţi după război. Unii spun că era agent al securităţii şi a infiltrat mişcarea la ordinul Partidului Comunist Român. Muşat a fost exclus în 1957 din Universitatea Bucureşti unde fusese profesor de istorie şi secretar de partid.
Haralambrie Obedeanu era ziarist la Scânteia, organul de presă al partidului. El fusese demis din funcţia de decan al Facultăţii de Ziaristică.
"

sursa: BBC

Autorităţile i-au prezentat în filmul de reconstituire cu totul altfel...

0 comentarii: